Gumiabroncs újdonságok

Gumiabroncsok, amelyekre érdemes odafigyelni. Amikor gumiabroncsot kell választani járművéhez, nehéz lehet eligazodni a piacon elérhető lehetőségek széles skálájában. A különböző márkáktól és futófelületi mintáktól a különböző árkategóriákig számtalan tényezőt kell figyelembe venni. Honnan tudhatja tehát, hogy mely gumiabroncsok a legjobbak az Ön igényeinek?

Mindenekelőtt fontos figyelembe venni, hogy milyen stílusban vezeti autóját (sportos, kényelmes, autópálya, vagy városi körülmények között), és várhatóan milyen körülmények között fog vezetni. Leginkább nedves vagy száraz körülmények között vezet? Gyakran vezet egyenetlen, rossz minőségű utakon vagy autópályán megy a leginkább? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segíthet szűkíteni a választási lehetőségeket, és biztosítani tudja, hogy az Ön speciális igényeinek megfelelő gumiabroncsokat válasszon, amelyeket majd a mobilgumis felszerelhet autójára.

Egy másik figyelembe veendő tényező a gumiabroncsok futófelületének élettartama. Ha sokat vezet, mindenki hosszabb élettartamú gumiabroncsokat szeretne, hogy hosszú távon pénzt takarítson meg. Végül érdemes figyelembe venni a gumiabroncsok általános teljesítményét. Jó tapadást biztosítanak nedves és száraz körülmények között? Sima és kényelmes utazást kínálnak? Ezeket a tényezőket figyelembe véve megalapozott döntést hozhat, és kiválaszthatja járművéhez legjobb abroncsokat.

A Michelin CrossClimate 2 létrehozása egy lenyűgöző történet, amelyet a kezdetektől nagyon érdekes. A múltban a Michelin négyévszakos gumik mindig is népszerűek voltak a piacon, és évek óta jól beváltak. Senki sem hitte el azonban, hogy egy négyévszakos gumiabroncs is képes megfelelni a szükséges havas tapadási teljesítménynek ahhoz, hogy megfeleljen a 3 Peak Mountain tanúsítványnak. 2015-ben azonban a Michelin bemutatta az első 3 Peak Mountain tanúsítvánnyal rendelkező négyévszakos abroncsot, ami nagy feltűnést keltett az abroncsiparban. Abban az időben az új CrossClimate-nek nem volt versenytársa, és ez volt az egyetlen termék a szegmensében. 2-3 évbe telt, mire a gumiipar helyezési versenyében részt vevő gyártók piacra dobták saját 3 Peak Mountain tanúsítvánnyal rendelkező négyévszakos abroncsaikat, de az első lépés előnyét már a CrossClimate megteremtette. Ez igaz bizonyítéka a Michelin elkötelezettségének, hogy az abroncsipar de facto innovációs vezetője legyen.

Amellett, hogy az Európában részt vett sajtótesztek 50%-át megnyerte, a CrossClimate 2 a TireRack és a Consumer Report szerint is az 1. helyen állt ebben a szegmensben. Több teszteredmény alapján a CrossClimate 2 kiváló teljesítményt mutatott be a nyári és a téli időszakban, mivel ismét felülmúlta a versenytársakat. Arról nem is beszélve, hogy a CrossClimate 2 vezeti a listát a futásteljesítmény tekintetében, 140000km-es tényleges tesztelési eredménnyel. Ez a gumiabroncs a fő oka annak, hogy nem kell 6 havonta cserélni.

Continental ExtremeContact DWS 06 Plus Az Ultra-High-Performance (UHP) gumiabroncsokat úgy tervezték, hogy magas szintű tapadást és kezelhetőséget biztosítsanak száraz és nedves útfelületen is. Ez egy általános elvárás világszerte, és olyan termékek, mint a Pilot Sport 5 és a Continental Sport Contact 7 a piac nagy nevei közé tartoznak. Amerikában azonban az UHP szegmens további specializációja is zajlik, amely inkább az ottani vegyes időjárást szolgálja az UHP egészszezonos szegmensével.

Talán az UHP négyévszakos szegmense zsúfolt sok csúcsgumival, de a Continental ExtremeContact DWS 06 Plus következetesen csak kis különbséggel képes megelőzni versenytársait. Legfőbb erőssége a fékezésben rejlik, nedves és száraz körülmények között is, hiszen ebben a szegmensben versenytársait is felülmúlta. Az aquaplaningban kiváló, ami megerősíti pozícióját a piacon a legjobb nedves úton teljesítő UHP négyévszakos gumiabroncsként. Az ExtremeContact DWS 06 Plus a futásteljesítmény tekintetében is a 2. helyet szerezte meg 100000km tényleges tesztelt futásteljesítménnyel . Gyenge pontja azonban a gördülési ellenállásban van.

A Continental Viking Contact 7 egy másik legendás gumiabroncs a Studless/Nordic szegmens réspiacán. Ezeket a gumiabroncsokat extrém hideg időjárási körülmények között, 10°C alatti hőmérsékleten használják. A Viking Contact 7 fő erőssége a jégben és a hóban rejlik, amelyek a szegmens fő követelményei. Legfőbb gyengesége az aquaplaningban van, mivel a nedves teljesítmény általában a jég ellen dolgozik. Ezekkel a kivételes eredményekkel a Continental megmutatja, hogy az egyik vezető újító a Studless/Nordic abroncsok szegmensét illetően.

A Michelin Pilot Sport 4S-t széles körben az egyik legjobb ultra-nagy teljesítményű (UUHP) gumiabroncsként tartják számon a piacon. Kivételes teljesítményének egyik fő oka a fejlett futófelület-keverék, amelyet úgy optimalizáltak, hogy nedves és száraz körülmények között is kiváló kezelhetőséget és tapadást biztosítson. Hasonlóan társához, a CrossClimate 2-höz, a Pilot Sport 4S is uralta a tesztkört, lenyűgöző 8 győzelemmel a 15 sajtótesztből. A Pilot Sport 4S a száraz úttartásban jeleskedik, de nedves körülmények között a teljesítménye gyengébb lehet, hiszen már több mint 6 év telt el a debütálás óta. Várakozásaink szerint utódja 2023-ban jelenik meg. Ennek ellenére a Pilot Sport 4S még mindig lenyűgöző, 80000km futásteljesítménnyel büszkélkedhet, és a 3. helyet foglalja el versenytársai között. A legjobb UUHP nyári abroncs státuszát megerősíti a Tire Rack és a Consumer Report rangsorában elért 1. helye. [ Folytatjuk… ]

Gumiabroncs újdonságok 2022

A gumigyártók 2022-ben is kitettek magukért, többféle új gumiabroncs is szerepel az idei év kínálatában. Mivel a felsorolás nem teljes körű, és hazánkban nem engedélyezett a szöges gumiabroncsok használata, ezért a lista csak szemezget a hatalmas gumiabroncs kínálatból amely hazánkban is elérhető. A dollár és euro árfolyam változás miatt a gumiabroncsok árai emelkedésnek indultak, célszerű tehát időben beszerezni a kívánt évszaknak megfelelő gumikat. A mobilgumis felszereléshez természetesen hívjon bennünket!

Continental / WinterContact TS 870 P . Nagyobb személyautókhoz és crossoverekhez tervezte a cég a TS 870 P modellt, amely irányított futófelület-mintázatot is kapott, gyorsan elvezeti a vizet és a latyakot, és szintén szabadalmaztatott Black Chili gumikeverékből készült. A mérnökök a párhuzamos lamellákat is újra tervezték, hogy növeljék a havas tapadást havon, másik kiemelt jó tulajdonság a megnövelt futásteljesítmény. A gumiabroncsokat 205/60 R16-tól 255/40 R21-ig terjedő méretben gyártják.

Pirelli / Cinturato Winter 2 . Listánkat a túra Pirelli modell teszi teljessé, amelyet enyhe téli körülmények között való használatra terveztek. Az új modell adaptív lamellákat kapott, amelyek az abroncs kopásával változtatják az alakjukat, stabilizálva a tapadási szintet, míg a gumikeveréket javították a jobb nedves és havas teljesítmény érdekében. A mérnökök csökkentették az abroncs gördülési ellenállását is, növelve az üzemanyag-hatékonyságot. Az új Pirelli modellt 155/65 R14-től 215/50 R17-ig terjedő méretben kínálják.

Goodyear / UltraGrip Arctic 2 SUV . A terepjárók és crossoverek tulajdonosai számára a Goodyear UltraGrip Arctic 2 SUV elnevezésű speciális változatot kínálják, amely többféle méretben kapható, a 215/65 R17-től a 295/35 R21-ig.

Goodyear / UltraGrip Arctic 2 . Az idei szezonban két újonc van a szöges gumiabroncsok piacán, ezek közül az egyik a második generációs Goodyear UltraGrip Arctic. Az abroncson az új Arctic Eagle Claw csapok vannak felszerelve, amelyekről a cég azt állítja, hogy fokozzák a jeges tapadást, és kevésbé valószínű, hogy kicsúsznak a futófelületről. A csapok számát 220-ra növelték. a tervezők a barázdákat is kiszélesítették, sűrűbbé tették a harapós éleket, javítva az abroncs havas teljesítményét. Ráadásul a hírek szerint az abroncs kevésbé zajos elődjéhez képest. A méretek 195/55 R16 és 245/45 R19 között mozognak. Magyarországon közúton nem használható!

Goodyear / UltraGrip Performance+ SUV . A Goodyear emellett kiadott egy új, európai típusú, szögek nélküli abroncsot UltraGrip Performance+ SUV néven, amelyet különféle méretű SUV-okhoz és crossoverekhez terveztek, a kompakttól a teljes méretűig. Az abroncs megnövelt futásteljesítménnyel büszkélkedhet, míg az új futófelület-keverék alacsony hőmérsékleten is rugalmas marad, aminek köszönhetően nőtt a jégen és a havas tapadás. A fékteljesítmény tiszta aszfalton is javult. A gumiabroncs 16 és 20 hüvelyk közötti átmérőjű méretekben kapható.

Nokian / Nordman 8 SUV . A 8-as SUV-változatot nehezebb SUV-okhoz tervezték, magasabb súlyponttal, némelyik méretén XL jelzés található, ami a megnövekedett teherbírást jelzi (az XL jelentése „extra teher”). A gumiabroncs 215/70 R15 és 265/50 R19 közötti méretben kapható.

Nokian/Nordman 8 . A finn gumigyártó is megújította Nordman márkájának vonalát, bemutatva a Nordman 8 névre keresztelt új szöges modellt, amely a Nokian Hakkapeliitta 8 mintázatát örökölte, amely annak idején számos abroncsteszten a versenytársak felett állt. A Nordman 7-hez képest a felére nőtt a csapok száma, és egyenletesen oszlanak el a futófelületen, ami kiegyensúlyozottabbá teszi a jeges tapadást. Ezenkívül az alap futófelületi réteg módosított futófelület-keveréke megerősítette a csapok megtartását. A cég szerint ezek az abroncsok családi és erősebb autókhoz is illeszkednek. A Nordman 8 175/70 R13 és 245/45 R19 közötti méretben kapható. Magyarországon közúton nem használható!

Nokian / Hakkapeliitta 10 EV . Ezúttal az autópiac trendjeit követve a Nokian egy dedikált elektromos és hibrid autók gumimodelljét is bemutatta. A 10 EV-modellt még mindig csendesebb futás jellemzi – a gumiabroncs szerkezete egy speciális zajelnyelő réteget tartalmaz, ami különösen fontos a zajtalan villanymotorok esetében. Mivel az elektromos járművek általában nehezebbek, az abroncs megerősített szerkezettel is rendelkezik. A Hakkapeliitta 10 EV többféle méretben kapható, 235/45 R18-tól 295/30 R21-ig.

Nokian / Hakkapeliitta 10 SUV . Ennek a gumiabroncsnak a SUV-változata ugyanazokkal a technológiával készült, de nagyobb terhelést is képes megbirkózni. A futófelület blokkjai között hidak vannak, amelyek a laza mozgást hivatottak csökkenteni; a gumikeveréket tovább korszerűsítették a kopásállóság növelése érdekében, az oldalfalakat pedig aramidszálakkal erősítették meg, ami csökkenti a szúrás és egyéb mechanikai sérülések kockázatát. A sorozat 215/70 R16-tól 285/40 R22-ig terjed.

Nokian / Hakkapeliitta 10. A szeges gumiabroncsok szegmensének másik nagy horderejű újonca természetesen az új Hakkapeliitta 10. A finn cég most először fejlesztett ki kifejezetten az európai piacra szánt szöges gumiabroncs modellt; az orosz piacra egy speciális Hakkapeliitta 10p modell jelent meg, hosszabb csapokkal szerelve. Az abroncsot négy évig gyártották, és az új modellben, akárcsak az elődeiben, kétféle csap található – a középen lévő csapok felelősek az egyenes tapadásért gyorsításkor és fékezéskor, míg a vállterületeken lévő csapok javítják a kanyarodást. stabilitás. A csapok számát 16%-kal növelték, a mérnökök a futófelületen való tartásukat is javították. Nokian azt is elmondja, hogy a csapmintázatot tovább javították annak érdekében, hogy az egyes csapok hanghullámai ne fedjék egymást. aminek köszönhetően az új modell csendesebb utazást biztosít. A gumiabroncs 175/65 R14-től 275/35 R20-ig terjedő méretben kapható. Magyarországon közúton nem használható!

Kumho / WinterCraft ice Wi32 . A Kumho új szöges személy gumiabroncsokat mutatott be a következő szezonra. A vállalat azt állítja, hogy a gyorsulás és fékezés szempontjából kritikus hosszirányú jégvonóképesség 40%-kal javult az elődmodellhez képest. Ezt többek között a finn Scason cég által gyártott új tőcsavarokkal, valamint új futófelület-keverék felhasználásával sikerült elérni. Kumho azt is kijelenti, hogy a V-alakú futófelület-kialakítás gyorsan eloszlatja a vizet és a latyakot, míg a változó futófelület-emelkedés lehetővé teszi az útzaj csökkentését. A gumiabroncsok 14-17 hüvelykes méretben kaphatók. Magyarországon közúton nem használható!

Continental / WinterContact TS 870 . A német Continental gumiabroncs-óriás idén kiadott egy új, enyhe európai télre tervezett modellt, amelyet egy évvel korábban kellett volna piacra dobni, de ismét a járvány akadályozta. A független gumiabroncs-teszteken már elég jól teljesítő új TS 870 modell futófelületi blokkjain három különböző típusú lamellák találhatók, amelyek fokozzák a jég- és hótapadást, míg az új futófelület-mintázat hullámalakú központi hornyával úgy lett kialakítva, hogy növelje a tapadást. vízrepülés és slushplaning ellenállás. Ezenkívül a Black Chili futófelület-keverék javította a nedves tapadást, és továbbfejlesztették, hogy csökkentsék a gördülési ellenállást, ami közvetlenül befolyásolja a jármű üzemanyag-fogyasztását. A gumiabroncs 205/55 R16 és 225/45 R17 közötti méretben kapható.

Nankang / SW-9 . Az északi éghajlatra tervezte Nankang a szegecses SW-9 modellt; A hírek szerint az új háromszög szegecseknek köszönhetően az abroncs jeges tapadása egyszerre 70%-kal nőtt, és a csapok képesek átütni a legkeményebb jeget is, vagyis az abroncs nagyon alacsony hőmérsékleten is hatékony marad. A gumiabroncsok 15-19 hüvelykes méretben kaphatók. Magyarországon közúton nem használható!

Nankang / Winter Activa SV-4 . A tajvani gumiabroncsgyártó SV-4 modelljét enyhébb télre tervezték. A cég elmondása szerint teljesítménye kiegyensúlyozottabbá vált, és a jobb nedves tapadásnak köszönhetően az új modell „B” minősítést kapott az európai címkézési rendszerben. Ezen kívül a vízenfutás ellenállása és a hófékezés is javult, de ne feledje, hogy ezek az abroncsok továbbra sem jók a kemény skandináv télben. A vonal 13 és 21 hüvelyk közötti méreteket tartalmaz

Gumiabroncs jelölések

A gumiabroncs méretének leolvasása a gumiabroncs oldalán lévő információkból. A gumiabroncs oldalfalán lévő betűk és számok nagy jelentőséggel bírnak. A szakemberek szeretnek dobálózni a dot számmal, a kerékmérettel, az ET-vel, de az átlagember számára ezek a fogalmak nem mondanak semmit. Most szeretnénk lerántani a leplet a rejtélyekről és mindenki számára érthetően leírni a lényeget.

Metrikus vagy gumiabroncs típus. A metrika vagy abroncs típusa határozza meg a gumiabroncs megfelelő használatát. Például a „P” jelölés azt jelenti, hogy ez egy személygépkocsi gumiabroncs. Az „LT” jelölés egy könnyű teherautóra vonatkozik.

Abroncs szélessége. A gumiabroncs szélessége mm-ben  a két oldalfal között mérve. Ez a gumiabroncs szélessége 215 mm.

Oldalfal arány. Az oldalfal arány a gumiabroncs keresztmetszetének magasságának és szélességének aránya. Példánkban a 55 azt jelenti, hogy a magasság megegyezik a gumiabroncs szélességének 55%-al.

Teherhordó szerkezet vagy karkasz. A Teherhordó szerkezet jelölése mutatja, hogyan állították össze a gumiabroncs rétegeit. Az „R” sugárirányú, ami azt jelenti, hogy a rétegek sugárirányban futnak át a gumiabroncson. A „B” az előfeszített konstrukciót jelenti, ami azt jelenti, hogy a rétegek átlósan futnak át a gumiabroncson.

Felni átmérője. A felni átmérője a kerék szélessége hüvelykben vagy cm-ben az egyik végétől a másikig. A kerék átmérője 16 hüvelyk. Erre figyelni kell, hogy mindig akkora gumiabroncsot szereljen fel a kerékre, amennyi a felni mérete.

Terhelési index. A terhelési index egy hozzárendelt szám, amely megfelel a gumiabroncs teherbírásának. A legtöbb személygépkocsi gumiabroncs-index 75 és 100 között mozog, de néhányan többet is bírnak. A jelölések között megtalálja a gumiabroncs oldalfalának maximális terhelhetőségét is, mindkettő kg és fontban van megadva.

Sebesség besorolása. A sebességérték megadja a gumiabroncs maximális sebességét. A sebességi besorolás azonban nem ajánlja a sebességkorlátozás túllépését, és nem jelzi, hogy a gumiabroncs mennyire képes az úton tartani a járművet az adott sebesség mellett, például kanyarodásnál. Ha használjuk a járművet nagy sebességgel is (például a Német autópályákon) akkor érdemes nagy sebességre alkalmas gumiabroncsot választani.

A terhelési és a sebességi számok viszonyszámok és a gyártók nem ajánlják ezen értékek túllépését.

Et szám. Az et szám a besajtolási mélység, tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy a kerék hosszanti középvonala mekkora távolságra van a kerék felfogatási ponttól, attól a vonaltól amelyik felfekszik a kerék agyra. Fontos az ET szám, mert vagy beleér a kerék a belső alkatrészekbe (pl: fékszerkezet) vagy nagyon ki is lóghat a kerék a kocsi alól, amelyet könnyen észrevehetnek a hatóságok. Hazánkban nagyon szigorúak a törvények, ezért nem is nagyon lehet találkozni extrém kinézetű egyedi építésű járművekkel csak elvétve.

Ha nem tudja valaki, hogy az általa használt járműre milyen kerekek illetve gumiabroncsok valók gyárilag, akkor többféle keresőeszköz segíthet a jármű pontos típusa és az évszám alapján megtalálni a típushoz illeszkedő kerékméretet. Például az egyik ilyen remek oldal a https://www.wheel-size.com/ ahol pontosan kikereshető a járműre illő kerékméretek, illetve a váltó méretek is.

Mi az a kerék váltóméret?

A kerék átmérője, a gumiabroncs vastagsága, „peressége” jól meghatározza egy autó karakterisztikáját. A ballonosabb kerekek vastagabb gumi oldalfala miatt jobban rugóznak, egyenletesebb a karosszéria mozgása, viszont a magas gumi fal miatt jobban kúsznak a gumik és nem adnak olyan jó kormányozhatósági érzést mint a peres gumik.

A peresebb, azaz laposabb oldalfalú gumik jól visszaadják a kormánynak a talaj egyenetlenségeit. Ebből következően kevésbé komfortos élmény a rázkódás, egyenetlen útnál a remegés, ha a busz által kivájt árokba megyünk, nehéz kikormányozni belőle a járművet. A peres guminál nő a rugózatlan tömeg, erősen üt a kerék vissza a lengéscsillapítókra, és ez a motor illetve az egész autó felépítményére károsan hat, hiszen az erős rezonancia nem csak a futóműre káros, hanem minden mechanikus alkatrészre. Cserében jól néz ki az autó, és megvan a közvetlen kormányzás érzése, a peres gumival egyenletes jó úton nagyon jó érzés vezetni. A váltóméret megmutatja, hogy a kerék teljes átmérőjének a túllépése nélkül milyen méretű kereket tehetünk fel az autónkra anélkül, hogy problémákat okozhatna a használata. Nyilván minél nagyobb a felni átmérője, annál vékonyabb, peresebb gumi kell, illetve ha kisebb átmérőjű a felni, akkor vastagabb gumit tehetünk rá, amelyik jobban elnyeli az út egyenetlenségeit és kényelmesebb vezetési élményt ad.

Hol találhatja meg a gumiabroncs méretét?

A gumiabroncs oldalfalon kívül a gumiabroncs méretét a járművön a következő helyeken is megtalálhatja:

  • A vezetőoldali ajtó oszlopon van felragasztva,
  • A kesztyűtartó ajtaján belül,
  • A benzintank nyílásánál, vagy a betöltő nyílás ajtajára van leragasztva,
  • A jármű használati útmutatójában.

A rendőr illetve bizonyos esetekben egy helyszíni ellenőrzés és felülvizsgálat (KPM) megállapíthatja, hogy a kerékméret nem megfelelő, vagy jobban eltér a megengedettnél, és ezért elvehetik a forgalmit, illetve szigorú műszaki vizsgára kötelezhetik a járművet.

Fontos tudni, hogy a kerék nem lóghat ki a jármű alól, azaz a kerék külső része nem lehet kijjebb a karosszéria külső vonalától, ezért is büntethetnek. Használt autó vásárlása után ellenőrizzük a kerék méreteket, mert nem biztos, hogy helyes méretű kerekek vannak az autón, viszont ellenőrzésnél már nekünk kell viselni a felelősséget érte. Ha mobilgumisra van szüksége, hívjon bármikor a fenti telefonszámon!

Autó tavaszi karbantartása

Ha megérkezik a tavasz akkor célszerű az autót átnézni, alaposan kitakarítani, lecserélni, amit le kell, de hogyan kezdjünk hozzá? Elsőként a kenőanyagok vizsgálata fontos, hiszen a kenőanyag a gépjármű mozgó alkatrészeinek szempontjából nélkülözhetetlen. A motorolaj csere periódusa benne van az autóhoz adott gépkönyvben, általában 10e kilométerenként ajánlott az olajcsere. Ha olajat cserélünk, ugyanilyen fontos alkatrész a motorolaj szűrő betét, amely az áramló olajból szűri ki a szennyező anyagokat. Ha nem cseréljük a szűrőt is, akkor egy idő után a finom korom, amely a motorban képződik a robbanások során összekeveredik a motorolajjal, és olajsár lesz belőle. Ez egy fekete pasztaszerűség, amely nem csak lerakódik a motor belső alkatrészein és ráég, hanem komoly kopásokat is okozhat. A motorolaj cserével éppen ezért együtt jár az olajszűrő csere is.

Olajcsere, szűrőcsere.

Ilyenkor érdemes megnézni a légszűrőt is, hiszen magunkról is tudjuk, ha egy kiránduláson jól beebédelünk, de nincs levegőnk hegymenetben akkor rosszul leszünk. Ugyanígy az autó teljesítménye is romlik, ha a légszűrő tele megy finom porral, és ezért a motor nem kap elég oxigént a működéshez.

Az olaj és szűrőcseréhez kérheti mobilgumis cégünk segítségét, vállalunk helyszíni olajcserét, szűrőcserével együtt. Önnek ki sem kell mozdulni otthonából, munkahelyéről, az olaj és szűrőcserét az Ön által megjelölt helyszínen elvégezzük.

A fékolaj csere időnként szükséges lehet, ugyanis az olaj sűrűsége, konzisztenciája megváltozik a használat során, amelynek a hatásfoka csökken. Általában azért nem foglalkozunk a fékolajjal, mert jó esetben nem változik a szintje és azt hisszük, hogy akkor minden ok. Viszont a fékolaj is dolgozik, amikor benyomjuk a fékpedált, és a fékerőt az olaj viszi át a féknyergekre. Ilyenkor jelentős nyomás, és hőmérséklet változás következik be, amely az olaj öregedésével együtt megváltoztatja annak tulajdonságait is. Ha nem is évente, de időnként hasznos a fékolaj lecserélése is.
Az olajcsere a sebváltónál is ajánlott, főleg ha érzékeny automata váltós autóval rendelkezünk, ahol a gépkönyv meghatároz váltóolaj csere periódusokat is.

Ablaktörlő lapátok.

A lehulló őszi falevelek, a tél során a jég, vagy hó olyan kopást okoz az ablaktörlő lapát felületén, amely miatt időnként azt is cserélni kell. Mivel az ablaktörlők szettben kaphatók, ezért célszerű kifejezetten az autó típusának megfelelő ablaktörlő szettet vásárolni, és egyben kicserélni. Ha nem húzza le rendesen a szennyeződést az ablakról, vagy csíkot húz a lapát, akkor megérett a cserére.

Klíma tisztítás, klíma szűrő csere.

Mivel azt a levegőt lélegezzük be a zárt autóban, amelyet a légkondicionáló és az autó levegőztető rendszerében található szűrők megszűrnek, ezért fontos, hogy időnként ezeket is tisztítani, cserélni kell. A gépjármű szellőző rendszerének a belső részén lerakódhat a por, pollen, atkák, gomba és egyén nem túl egészséges mikroorganizmus. Ezeket csak mechanikus tisztítással lehet eltávolítani, másképpen nem. Ha a szűrőket cseréljük is, de a szellőző rendszer nincs megfelelően kitakarítva, akkor félmunkát végeztünk. Ha Önnek nincs ideje ezzel foglalkozni, de szeretne tiszta, egészséges levegőt lélegezni autójában, akkor hívjon bennünket, a klíma tisztítás, klíma szűrő cseréhez.

Akkumulátor.

Az akkumulátor segít a jármű indításánál, a riasztóberendezést működteti, és jó esetben egyenletes működéssel szolgálja ki az elektromos berendezéseket az izzóktól a hifi hangrendszerig. Azonban az igénybevétel függvényében szükség van pár évente az akkumulátor cseréjére is. Amikor este vibrálnak a fényszórók, nehezen indul az autó reggel, gyakran lemerül az akkumulátor, noha a generátor megfelelően tölti, és nincs éjszakára bekapcsolva fogyasztó csak a riasztó, akkor érdemes az akkumulátort cserélni. Ez nem bonyolult feladat, mindenképpen figyelnünk kell rá, hogy az akkumulátor áramerőssége és teljesítménye a gépkönyvben leírtaknak megfeleljen. Akkumulátorból a 8V, 12V, 16V, 24Voltos a leggyakoribb, a 8V általában motorkerékpár, a 12V-16V a gépjárművek, a 24V pedig a teherautók akkumulátora, természetesen vannak ettől is eltérések. Ha biztosra akarnak menni, akkor hívhatnak bennünket, ha akkumulátor cserére, vagy indítózásra, bikázásra van szükség. Megoldás lehet még az autóvillamossági műhely, ahol ki tudják mérni az akkumulátort, illetve a generátor töltését.

A gumiabroncsok felülvizsgálata,

a téli abroncsok cseréje nyári gumikra akkor ajánlott amikor az átlaghőmérséklet már tartósan 7 °C felett van. A gumicsere után célszerű a megfelelő nyomásértéket beállítani, hogy a gumikopást és a pattogást, megcsúszást megelőzzük. A megfelelően beállított guminyomás, és futómű a fogyasztásra is jó hatással van. Cégünk mobilgumis szolgáltatásokban is tud segíteni, a kényelmes helyszíni gumicsere a specialitásunk, hiszen akár a helyszínre szállítjuk Önnek a gumiabroncsokat és a helyszínen ki is cseréljük. Mobilgumi szervizautónk minden szükséges felszereléssel rendelkezik, ami egy gumis műhelyben is megtalálható.

A jármű takarítása is fontos tavasszal, hiszen a sárba beleragadt falevelek, szennyeződés beleszáradhat az autó alvázánál kritikus helyekre. Utána, ha ezekre a helyekre víz kerül, akkor nem tud kiszáradni, és rozsdásodást okoz. Ilyen helyek bárhol lehetnek, például az alvázon a szerelvények becsatlakozási pontjainál, ficakokban és sarkokban, tipikusan a kerékjárati íveken. Ha ezeket a részeket évente 2-3 alkalommal kitakarítjuk, és nagynyomású mosóval lemossuk a jármű alvázát is, akkor a rozsdásodást előzzük meg.

Ha bármiben segíthetünk, kérjük hívja a fenti telefonszámot 0-24-óráig, éjjel, nappal bármikor és indulunk segíteni.

Nyári gumi fontossága

Nyári gumi szerelés, csere Budapesten és környékén. Hívjon ha nyári gumiabroncsokat szeretne autójára és nem akar sorban állni, várakozni! Éjjel nappal elérhetőek vagyunk ünnepnapokon is. Mobilgumis szolgáltatásunkat megrendelheti telefonon akár este is. Ilyenkor az ügyfelünk által megjelölt helyszínre megyünk mobil szervizautónkkal, és a helyszínen elvégezzük a kerék, vagy gumiabroncs cserét. Minden az átszereléssel, gumicsere, kerékcserével kapcsolatod feladatot elvégzünk.

Centrírozás, kerék kiegyensúlyozás, szelepcsere, szivárgás megszüntetés. A nyár közeledtével kiemelten fontossá válik a kerék csere nyári gumiabroncsokra.

Miért fontos a nyári gumi?

A téli gumival ellentétben a nyári gumikat 7-fok feletti használatra fejlesztették ki. Ezek a gumiabroncsok jól tűrik a forróságot, az akár 70-80-fokra felhevült aszfalton is. Gondoljunk bele, sok videót feltöltenek a Youtube-ra, amelyben az látszik, hogy az autón sütik a tojást olyan forróság van nyáron. Ezt a hőt az egyébként lágyulásra hajlamos guminak jól kell tűrnie. Nem imbolyoghat az autó a meglágyult gumi miatt, nem csökkenhet a fékhatás sem. Emellett a tartósságát a meleg ellenére ugyan úgy meg kell őriznie, mint a téli gumiknak.

A nyári gumiabroncsok legfőbb kihívása, hogy alacsony zajszint, simább gumi felület esetén is meg kell őriznie a jó fékhatást, még esős időben is. Nyáron gyakran előfordul, hogy tűzforró aszfalton megyünk a járművel, és hirtelen felhőszakadás formájában elkaphat a jégeső is. Utána ha tovább megyünk ismét tűzforró lesz minden. Ezeket a hatásokat csak a nyári gumi bírja elviselni.

A nyári gumi erősebben tapad a poros úton mint a téli. Az ideális nyári gumi a majdnem teljesen sima felület lenne. De mivel a hirtelen keletkező vizet valahogy el kell vezetni a kerék alól ezért készítenek a nyári gumiban is vízelvezető profilokat. Ezek jellegzetes mintázatáról sok gumis felismeri az abroncs gyártóját. Más a mintázata a Michelin és más a Hankook gyártónak, illetve a Linglong is teljesen más profil kialakítást csinál a gumikra mint a Goodyear. A jól kialakított profil képes a megfelelő sebesség mellett teljesen kivezetni a kerék alól az esővizet. Így nem úszik fel a jármű a víz tetejére (aquaplaning). Az aquaplaning irányíthatatlanná teszi az autót, és könnyen baleset lehet belőle. Ez elsősorban a helytelen sebességválasztás, és a gumik nem megfelelő minősége miatt szokott előfordulni. A sebesség csökkentése és megfelelő vízelvezetéssel rendelkező gumiabroncs választása esetén kevés az ilyen felúszás rizikója.

A megfelelő minőségű nyári gumi ötvözi a legmodernebb technológiákat. A precíz felületi kidolgozás esetén kiváló nedves teljesítményt nyújt az autógumi nedves útfelületen. Az optimális futófelületi mintázat növeli az autógumi érintkezési felületét az útfelülettel, s nagy sebesség mellett is megbízható teljesítményre képes. Fontos még a megfelelő nagyságú sebesség index amelyik a hazai utakon csekély, azonban külföldön akár a hazai sebesség duplája is lehet amelyik nem kis kihívás elé állítja a gumi gyártókat.

Mindenképpen szükséges a gumiabroncsok minőségére és jó állapotára áldozni, hiszen a gumik fogják megfelelő kapcsolatban tartani a járművet az útburkolattal. Ha nem megfelelő a kapcsolat, akkor azt a többféleképpen de mindig bánni fogjuk. Sokszor a pénztárcánk bánja, a magas fogyasztás, magas fokú gumi kopást. Kellemetlen következménye lehet a nyáron előszeretettel használt nagy peres gumiknak, amelyek viszont jó hatással vannak a sebességre illetve az irányíthatóság szempontjából sportosabb érzést nyújtanak. A peres gumik hátrányai közé tartozik az un. rugózatlan tömeg, szétrázzák az autót számtalan problémát okozva ezzel. A peres abroncsok sima egyenletes nagy sebességű felületeken használhatók ki jól, nálunk a rossz minőségű utakon inkább hátrány mint előny.

A nyári gumik fontossága tehát nem elhanyagolható és megéri váltani a téli gumikról. Sokszor felteszik a kérdést, hogy melyik a jó gumi melyik a 100%-os megbízható, de legyen olcsó és tartós stb. A gumiabroncsok gyártását a nagy gyártóknál a jelentős mennyiségű tesztelés illetve próba koncepciók előzik meg. A nagyok 8-10-féle gumivariációt tesztelnek, mire egy szériát legyártanak, illetve gyártásban küldenek. Tehát jelentős költség befektetés előzi meg egy jobb széria kiadását. Ez a költség és a megbízhatóság ára megjelenik a legnagyobbak árképzésében is, a nagy nevet meg kell fizetni. Viszonzásképpen a csúcs márkák kevésbé csúsznak, halkabbak, barátságosabban fogyaszt a jármű, és átlagban a tárolás és a használat függvényében egy ilyen gumi tartósabb is lesz.

Ha hazai viszonylatban gondolkodunk akkor jobb egy új kínai mint egy régi márkás abroncs. A kínai gumi ugyanis egyáltalán nem rossz minőség, hiszen a kínai gumik nagy gyártók régebbi szériáinak a leutánozásából származnak. A kínai ráadásul nagyon sokat gyárt és így nagyon sokat is tud tesztelni. Egy 8-10 milliós darabszámú gumi tesztelési mennyiségnek számít náluk. Utána a begyűjtött tapasztalatokat a következő szériába be is építik, ezért tud a kínai gazdaság szédületesen fejlődni. A régi merev kirepedezett gumi viszont orosz rulett, senkinek sem ajánljuk ezek használatát. Ne spóroljunk pár ezer forintot úgy, hogy közben kockára tesszük a saját illetve mások életét.

Ha Ön is szeretne kiváló minőségű helyszíni gumiszerelést kedvező áron, akkor hívjon és egyeztessünk időpontot! Vagy kérjen árajánlatot.

Téli gumi fontossága

teli-gumiTéli gumi fontossága, miket kell figyelembe venni a gumiszerelés folyamán? A téli gumiabroncsok anyagának keveréke, mintája különbözik a nyári gumiabroncsokétól, hogy a tapadása jobb legyen, ezáltal rövidebb fékútja van a hideg, téli havas, vizes időjárásban is. Fontos megjegyezni, hogy téli gumira 7°C alatt váltsunk, de ezzel még nem oldottunk meg minden feladatunkat. A jó fékszerkezet és annak karbantartása is fontos a téli gumi jobb fékútjának kiegészítéséhez. A féktárcsa és a fékbetét vastagsága, a csúszkák és a féknyereg állapota. A kézifék bowdent és a porvédő milyenségét is át kell vizsgálnunk a téli gumicserék alkalmából. Meg kell vizsgálnunk a fékcsöveket is, gyorsan átvizsgálhatjuk a gumi repedezettségét is és felmérhetjük, hogy szükséges-e a cseréje.

A lengéscsillapítókat ránézéssel megállapíthatjuk, hogy ha látunk rajta olajfolyást, ami utalhat a tömítés hibájára, vagy előzőkben akár egy túlmelegedés következményére vissza vezethető. A lengéscsillapítók állapotának, mérhető ellenőrzéséhez szakszerű és speciális mérő berendezést alkalmaznak, amivel a vizsgálat elvégezése körülbelül tíz percet vesz igénybe, ami ugyan csak nem sok idő. Ez a vizsgálat arról szól, hogy milyen nagy talpponti erő marad a keréknél egy szimulált útgerjesztés alkalmával, mivel a talpponti erő ugyan annyira befolyásolja a féknek az útját és az autó irányíthatóságát, mint a téli gumi, emiatt szinte ugyan annyira szükséges a vizsgálata, mint a téli gumiabroncsok használata.

A futómű átvizsgálásához sok dolog tartozik. Ilyen például, hogy valamelyik alkatrésznek van-e holtjátéka amit a kerekek leszerelése előtt néhány mozdulattal felmérhetünk. A kormányösszekötőnek a gömbfejét, csapágyának hibáját és kopását is észrevehetjük. A lengőkarok vizsgálatához már nagyobb erő kell, de kerekenként négy-öt perc elég ezeknek a felméréséhez is.

A futómű beállítását olyankor érdemes végezni, ha bármelyik futómű alkatrésze cserélve lett. Ez a mérés bonyolultabb, és több időt is vesz igénybe, mint ha csak szemrevételeznénk, ezért azt nem mondhatjuk, hogy mindegyik téli/nyári gumicserénél ajánlatos elvégezni, de az igaz, hogy a rosszul beállított futómű télen nagyon balesetveszélyes, mert az autót nem úgy tudjuk irányítani ahogy szeretnénk. Csúszós úton nem lesz jó tapadás, hogy ellensúlyozza a futómű hibát, ezért a kerekek csúsznak és irányíthatatlanná válnak. Viszont ha jó a tapadás, akkor a gumi könnyen kopik így elnyelve a futómű általi hibát és azt, hogy a kerekek ilyen esetben egy irányba futnak.

A téli gumi cseréjével azért nem tudtuk le a téli időszakra való felkészülést, mert még rengeteg olyan szerkezet van a kerekek körül ami hatással hatással bír az autónk irányíthatóságára, fékezhetőségére. Keresse a mobil gumiszerviz szolgáltatásunkat, hogy autójának téli felkészülésében segítségére lehessünk.